Toegepaste Kinesiologie

Wat is kinesiologie?

Kinesiologie is een manier om d.m.v. het testen van een spier, zijn zgn vitale energie te meten. Dit lijkt een duur woord maar dat wil zeggen hoeveel energie de spier heeft. Dit wordt getest door op die spier een zekere druk uit te oefenen. Onder normale omstandigheden kan de spier de druk weerstaan. Dit verandert echter als er door een bepaalde oorzaak een blokkade aanwezig is. Dan wordt de spier "zwak". Hij kan dus de druk niet weerstaan. Die blokkades kunnen verschillende oorzaken hebben. Om deze oorzaak te vinden werkt de kinesioloog met de gezondheidsdriehoek. Dit is een holistische manier van werken. De driehoek bestaat uit een
  • structurele zijde (oa onze organen, botten, gewrichten en spieren)
  • chemische zijde (oa voeding, medicijnen, allergieën en luchtvervuiling)
  • psychische zijde (emoties en gevoelens)
  • Alle zijden van de driehoek hebben invloed op elkaar. Om in balans te zijn moeten alle zijden in balans zijn. Onze spieren reageren op een verstoring in een van deze gebieden. De kinesioloog gebruikt de spiertest om informatie op te vragen en begeleidt mensen in het proces van bewustwording. Hierdoor zal het zelfherstellend vermogen van het lichaam worden geactiveerd.


Nu staan spieren in ons lichaam ook in verbinding met de zgn meridianen, energiebanen waar ook de acupunctuur mee werkt. Elke meridiaan heeft zijn eigen spiergroepen waar hij mee in verbinding staat.

Het is een uitstekende methode om het zelfgenezende vermogen van een mens te stimuleren. Op deze manier kunnen we, wel met behulp van een kinesioloog, naar ons lichaam leren luisteren.

Het is ook een techniek, waarbij met behulp van subtiel uitgevoerde spiertesten "vragen" aan het lichaam gesteld kunnen worden. Een groot voordeel van deze werkwijze is dat de echte oorzaak van de klachten gezocht en behandeld wordt.