Wat is hypnotherapie?

In hypnotherapie wordt deze trance-toestand, waarbij de aandacht sterk gericht is op één zaak, benut om contact te maken met je eigen innerlijk. Op zo'n moment kun je delen van jezelf bereiken waar je met je rationele logische bewustzijn geen toegang toe hebt. Daardoor krijg je meer inzicht in en dus greep op je onbewuste reacties en mogelijkheden.
Door op deze wijze met je 'onbewuste' om te gaan kun je de zelfgenezende processen in het lichaam stimuleren, beter leren omgaan met je emoties en beter gebruik maken van je lichamelijke en geestelijke capaciteiten.
De hypnotherapeut helpt je door middel van vragen, opmerkingen en suggesties om die omgeving voor jezelf te creëren waarin je optimaal gebruik kunt maken van je eigen latente mogelijkheden. Als je in trance bent, richt hij/zij zich direct tot je onbewuste en werkt daarom (net als het onbewuste) veel met symbolen en metaforen. Indirecte suggesties aan het onbewuste spelen een belangrijke rol in de communicatie tijdens een trancetoestand. In sommige gevallen zal ook met dromen worden gewerkt.